В Україні злетіли ціни на овочі

Ціни на овочі "борщового набору" в Україні за рік виросли в середньому на 37%, випередивши по зростанню лідера подорожчання всього року - ціни на м'ясо, які збільшилися на 36%. Про це повідомив директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. Лідером по зростанню ціни серед продуктів став буряк, який подорожчав в минулому році на 73%. Лідером "м'ясного кошика" стало сало, яке виросло в ціні за підсумками року на 67%. Так звана "овочева корзина", яка включає в себе по кілограму картоплі, капусти, моркви, буряка і цибулі, станом на початок січня 2018 року коштувала 29 грн, тоді як на аналогічну дату 2017 року цей показник дорівнював 21,1 грн. Нагадаю, згідно з даними офіційної статистики, за підсумками 2017 року показник споживчої інфляції в Україні досяг 13,7%. При цьому Держстат запевняє, що найбільше (на 7,1% і 6,8%) подорожчали овочі та яйця. На 4 - 1,6% підвищилися ціни на молоко і молокопродукти, масло, сало, фрукти, хліб, яловичину, макаронні вироби. У той же час на 5,4 - 0,5% подешевшали гречана крупа, цукор, м'ясо птиці, риба та продукти з риби. НБУ очікував до кінця 2017 інфляції в 12,2%. На думку аналітиків Нацбанку, зростанню інфляції сприяло активне відновлення споживчого попиту, різке підвищення пенсійних виплат і мінімальної заробітної плати, а також акцизів на тютюнові вироби.

 

В новостях использованы материалы с сайтов:
http://krnews.ua, http://www.segodnya.ua, http://korrespondent.net, http://for-ua.com, http://www.ukr.net